

Život je změna a pokud máme špatné návyky v našem stravování, platí toto úsloví obzvláště. Změna ve vašem jídelníčku a ve vašich zvyklostech vám přinese opravdu delší a hodnotnější život. Nebojte se tedy vystoupit z rozjetého vlaku vašich návyků, roky pěstovaných již vašimi předky, a začít experimentovat. Vaše tělo i vaše mysl se vám za vaší snahu také odvděčí. Tato pravidla, která zde uvádíme jsou již přes 100 let odzkoušena průkopníky zdravé výživy a jejich účinnost je léty, praxí a mnoha odbornými studiemi ověřena. Kalifornské městečko Loma Linda je toho živým důkazem.
8. Čaj, káva, čokoláda a kakao by vůbec neměli být v našem jídelníčku. Obsahují jedovaté alkaloidy, které narušují trávení, poškozují nervy a způsobují nemoci jater, ledvin a krevních cév. Nápoje vyrobené z obilnin, karob a ovocné džusy jsou zdravou náhražkou čaje a kávy.
9. Chuťové přísady - hořčice, pepř, pepřové omáčky, paprikové koření, ocet, pálivé a dráždivé omáčky a koření všeho druhu - musí být zcela ze stravy vyřazeny. Dráždí žaludek a způsobují žaludeční i střevní katary, žaludeční vředy, kolitidu a poškozují játra a ledviny.
10. „Konzumujeme stále větší množství cukru a soli" uvedl Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu. Běžná sůl neboli chlorid sodný, by měla být přitom používána velmi střídmě. Chuťové buňky si na ní zvykají! Podle Richeta strava přirozeně obsahuje všechen chlorid sodný, který tělo potřebuje, a tedy přidání soli do jídla slouží jen k uspokojení vypěstované chuti. Bezpečným pravidlem je: Čím méně, tím lépe. Lidé s edémy, Brightovou chorobou, kornatěním cév, žaludečními vředy, překyselením, obézní lidé a epileptici by měli sůl ze stravy vyřadit. Nebojte, chuťové buňky se brzy obnoví a poznáte přirozenou výbornou chuť zeleniny.
11. Je potřeba vhodně kombinovat potraviny tak, aby obsahovaly správný poměr několika složek - bílkovin (luštěniny, ořechy, celozrnná mouka), sacharidů a tuků (panenské oleje, semena, ořechy). Ovoce a zelenina, právě tak jako kombinace jiných přirozených potravin, tomu dokonale vyhovují, pokud je strava dostatečně rozžvýkána, aby byla přeměněna v ústech do tekutého stavu. V jednom jídle se nekombinují dohromady ovoce a zelenina, vyjma mrkve. Běžný jídelníček by měl proto obsahovat přiměřené množství potravin s projímavými účinky, sladkého ovoce (ne však zavařenin), obzvláště fíků a sušených švestek, kyselého ovoce a ovocných šťáv, čerstvé zeleniny, otrub a celozrnných potravin.
12. Množství jídla by mělo být přizpůsobeno velikosti člověka a množství práce, kterou koná. Nikdy nejezte do sytosti. Průměrně vysoký člověk s mírnou pohybovou aktivitou vyžaduje 200 kalorií bílkovin (1/10), 600 kalorií tuku (3/10) a 1200 kalorií sacharidů (6/10) a to je celkem 2000 kalorií denně. Malého nadbytku se tělo dokáže zbavit, nedokáže ale nahradit nedostatek. Buďte tedy vnímaví, aby vaše tělo netrpělo nedostatkem. Važte se jednou za měsíc. Ke snížení váhy jezte méně a cvičte více. Jezte o jednu třetinu více, pokud těžce fyzicky pracujete. Duševní práce nevyžaduje více jídla než zahálení.
13. Aby mohlo být jídlo dobře stráveno, musí být jedeno s chutí. Podle Pawlova „chuťové šťávy", které jsou produkovány drážděním chuťových nervů lahodným jídlem, jsou vůbec nejdůležitějším faktorem žaludečního trávení. Jezte, tedy pravidelně 3x denně, ale tak aby byl mezi jídly interval alespoň 5 hodin. Váš žaludek bude vyprázdněný, odpočatý a bude se těšit na další přísun jídla.
14. Bílý i třtinový cukr by měl být používán pouze v malém množství. Velké množství způsobuje překyselení a napomáhá vzniku žaludečního kataru a trávicích potíží. Sladké ovoce, jako jsou rozinky, fíky, med a sladový cukr jsou přirozené a zdravé sladkosti a mohou být užívány neomezeně.
15. Něco čerstvého a tepelně neupraveného, například čerstvé ovoce nebo ovocná šťáva, hlávkový salát, syrové zelí, okurka a další saláty, by mělo být podáváno s každým jídlem aby se tělo připravilo na vařenou stravu.
16. Kvůli draslíku, vápníku a dalším solím je potřeba jíst čerstvou zeleninu a celozrnné obiloviny. Krev a živé buňky tyto soli potřebují právě tak, jako zuby a kosti. Nadměrné používání třtinového cukru a masa vede k nedostatku vápníku. Vyhýbejte se bílému chlebu. Pečené brambory jezte bez omezení.
17. Vyhýbejte se složitým jídlům a velké rozmanitosti během jednoho jídla. Jídlo však den ode dne obměňujte, aby byl jídelníček pestrý.
18. Jezte v pravidelnou dobu, abyste si uchovali normální střevní rytmus, který zajišťuje denní vyprazdňování střev. Radši než vynechat celé jídlo, dejte si nějaké ovoce, nebo agarový koláč s ovocnou šťávou nebo jinou jednoduchou potravinu, která bude udržovat průchodnost střev a nikdy nejezte, pokud máte v žaludku zbytky předchozího jídla.
19. Nejlepší je stravovat se dvakrát denně. Nejlepší čas je osm až devět hodin ráno a tři až čtyři hodiny odpoledne; pokud je nutné zůstat dlouho vzhůru, potom jedenáct hodin dopoledne a šest hodin večer. Pokud není možné snídat, nebo je snídaně velmi pozdě, je nejlepší sníst brzy po probuzení nějaké ovoce.
20. Pokud se stravujete třikrát denně, nejvydatnější jídlo by mělo být v poledne. Snídaně by měla být výživná a večerní jídlo velmi lehké. Večer je třeba vyhýbat se moučníkům, tukům, tučným omáčkám, a vydatným jídlům. Večerní jídlo by mělo spočívat z čerstvého nebo tepelně upraveného ovoce, či tekuté stravy, nebo obilniny jako je vařená rýže či cereální vločky.
21. Vyhýbejte se extrémům, tedy zmrzlému nebo naopak příliš horkým jídlům a tekutinám. Velmi studené jídlo a tekutiny, pokud jsou potravinou, by měly být pomalu polykány v malém množství, aby nedocházelo k ochlazení žaludku.
22. Každé sousto důkladně žvýkejte, dokud se nezmění na tekutinu. Důkladné žvýkání podporuje tvorbu „chuťových šťáv" v žaludku a působí proti autointoxikaci, která je největším viníkem nemoci. Pečlivé žvýkání umožňuje výživovému instinktu vybrat si jídlo a složky stravy uzpůsobené potřebám těla, a říct „dost" v pravý okamžik. Dávejte proto přednost suchým jídlům. Tekuté potraviny popíjejte pomalu, aby se řádně promíchalo se slinami.
23. Při jídle pusťte z mysli práci, starosti, podnikání a obtíže. Dobrá nálada přispívá k dobrému trávení. Zloba, starosti a podrážděnost trávení blokuje.
24. Co dnes jíme, to bude zítra chodit a mluvit, proto bychom se měli vyhýbat všemu, co není čisté a zdraví prospěšné. Obzvláště se vyhýbejte tučným a takzvaně vydatným (těžce stravitelným) jídlům. Patří k nim moučníky a zákusky především dělané z těžko stravitelné kombinace vajec, mléka a cukru. Tučné a sladké pečivo, potraviny s octem, jako jsou kyselé okurky, protože ten překyseluje organismus a různá konzervovaná jídla.
25. Vypijte alespoň 2 litry vody denně, včetně tekutých potravin. Nepijte půl hodiny před jídlem a 2 hodiny po jídle aby se neředily žaludeční trávicí kyseliny. Ráno po probuzení, večer před spaním, hodinu před jídlem a dvě nebo tři hodiny po jídle vypijte sklenici vody.
Text: ZiskejZdravi.cz