

Opravdu je člověk všežravec? Bylo maso vždy součástí našeho jídelníčku? Toto téma je pro mnoho věřících velmi kontroverzní, sporné, rádoby nejasné. Ale pojďme pouvažovat, co pro nás zamýšlí Bůh a jestli jdeme po Jeho cestě, kterou nám určil i v této oblasti. Začneme od Ráje a skončíme dnešní dobou.
světem uctíván, tak také stále více vede lidi k vegetariánské stravě pod heslem „zachraňte planetu zemi, buďte vegetariány!" Většina hnutí podporujících New Age a Nový světový řád ví, že pokud chtějí od lidí větší citlivost k duchovním hodnotám, i když v těchto případech falešných, musí vést lidstvo k tomu, aby se vzdalo jedení masa. Není to zajímavé ale zároveň výstražné zjištění? Chceme také, aby na nás Duch svatý měl větší vliv? Chceme vydržet v době poslední zkoušky? Zastavme se každý zodpovědně nad těmito otázkami.
NAŘÍZENÍ V NOVÉM ZÁKONĚ
Skutky 15,20 - ale napsali jim, aby se zdržovali toho, co bylo poskvrněno modloslužbou, smilstva, zardoušeného a krve.
Skutky 15,28-29 - Neboť tak usoudil Duch Svatý i my, že nebudeme na vás klást žádné jiné břemeno než tyto nezbytnosti: zdržovat se masa obětovaného modlám, krve, masa zardoušených zvířat a smilstva. Jestliže se těchto věcí budete chránit, dobře uděláte. Buďte zdrávi."
Jelikož Ceremoniální zákon napsaný Mojžíšem a vložený vedle truhly smlouvy (nikoli Boží desatero napsané Božím prstem vložené do truhly smlouvy) poukazující na smrt Ježíše Krista byl jeho obětí zrušen, apoštol Pavel doporučuje, čeho by se křesťané přesto měli zdržet. Jak říkají předchozí Biblické verše zůstane-li v mase krev - zůstává v něm život zvířete. Ač to mezi křesťany není známo, vyplývá jasně, že stále platí doporučení nejíst krev a masa s krví.
Možná teď někdo namítne veršík 1Korintským 10, 25-27 „Jezte všechno, co se prodává na masném trhu, a kvůli svědomí se na nic nevyptávejte." Ano to je psáno, ale když si přečtete předchozí kontext zjistíte, že apoštol Pavel nehovoří obecně, ale o konkrétním tématu „masu obětovaného modlám" a sděluje, že pokud křesťané nevědí, že bylo maso obětováno, nemají si s tím trápit svědomí. Verše předcházející 19-20 „Co tedy říkám? Že maso obětované modlám něco znamená? Nebo že modla něco znamená? Ne, ale říkám, že to, co pohané obětují, obětují démonům, a ne Bohu. A já nechci, abyste byli účastníky démonů."
1. Timoteova 4,4-5 - „Modlitbou se všechno posvěcuje". V předcházejícím verši se mluví o pokrmech, které Bůh stvořil k užívání.(pouze kralická Bible - Bible21 i Ekumenická tato slova „k užívání" vypustila) Jsou tedy pokrmy i takové, které nejsou určeny k užívání. Ty první se modlitbou posvěcují, nečisté a nevhodné nikoli.
Koloským 2,16 - Ať vás tedy nikdo nesoudí pro pokrm a pro nápoj nebo kvůli svátku, novoluní nebo sobotám. Vysvětlení je v 17 verši „To všechno je stín budoucích věcí, ale skutečnost je Kristus." Jde o obětní ustanovení, (ne o běžný pokrm,) která ještě někteří v prvních dobách po Kristu zachovávali, přestože tato byla zrušena. (Viz Skutky 21,20-26)
Jak to vnímali křesťané v raných stoletích našeho letopočtu?
Historik Tertullianus (asi 160-230 n. l.) píše: "Ať se vaše nepřirozené způsoby červenají studem před křesťany. My nemáme ani krev zvířat ve svých jídlech, neboť ta se skládají z obyčejné potravy... Při soudních přelíčeních s křesťany jim vy pohanští Římané nabízíte klobásy naplněné krví. Jste samozřejmě přesvědčeni, že právě to, čím se je snažíte svést ze správné cesty, je pro ně nezákonné. Když jste si jisti, že se s odporem odvrátí od krve zvířete, jak můžete věřit, že budou dychtit po lidské krvi?" - Tertullianus, Apologetické spisy a Minucius Felix, Octavianus, anglický překlad Emily Daly, New York, 1950, s. 33.."
Eusebius vypráví o mladé ženě žijící krátce před koncem druhého století, která před smrtí umučením prohlásila, že křesťanům "není povoleno jíst krev ani těch nerozumných zvířat". Tato žena svědčila svým životem o zásadách své víry.
MASO DNEŠNÍCH ZVÍŘAT
A jak je na tom otázka zdravotní nezávadnosti masa? Popřemýšlejte, jak žil a pěstoval se dobytek celá tisíciletí a v jak otřesných podmínkách velkovýroby žijí zvířata dnes. Jak moc to ovlivňuje maso které pak jíme? Kolik stresu, utrpení, nemocí přechází s jejich krví do masa, při jejich bídných životních podmínkách, přepravách i konečném usmrcení? Tato otřesná videa pocházejí z prostředí USA, ale myslím, že nám to lecos prozradí o podmínkách pěstování masa na celém světě.
V 19. století napsala E.G.Whiteová
Kdybyste věděli, jaké maso jíte, kdybyste viděli zvířata, jež pojídáte, dokud jsou na živu, odvrátili byste se od masa s odporem. Zvířata, která jíte, jsou často tak nemocná, že by zašla, kdyby je lidé neporazili; ale tak přijdou na jatky, dokud ještě dýchají. Přijímáte do těla nejhorší nádory a vředy a různé jedy, a přece si to neuvědomujete. - (1870) 2T 404.40)
Zvířata jsou stále nemocnější a zanedlouho budou se i mnozí neadventisté masu vyhýbat. Připravujte jídla zdravá a vydatná, aby lidé nemusili jíst maso. - (1902) 7T 124
Často přijdou na trh zvířata, která jsou tak nemocná, že majitelé se je bojí déle mít. Také některý způsob vykrmování přivodí nemoc. Často jsou zvířata chována v temných místnostech, bez čerstvého vzduchu, vdechují ovzduší špinavých chlévů a někdy se živí rozkládající se potravou. Tak je celé jejich tělo prolezlé hnilobou. (1905) MH 314)
Běžné požívání masa mrtvých zvířat má zhoubný vliv na morálku i na tělesnou soustavu. Kdybychom uvažovali do důsledků, poznali bychom, že nejrůznější choroby jsou způsobeny jedením masa. - MS 22 1887
Maso nebylo nikdy nejlepší potravou. Ale dnes je jeho používání dvojnásob závadné, poněvadž nemocí u zvířat rychle přibývá. - (1905) MH 313
Jedení masa zvyšuje deseteronásobně sklon k nemocem. - (1868) 2T 64
Světští lékaří nechápou, proč mezi lidmi přibývá tolik nemoci. Ale my víme, že mnoho utrpení je zaviněno jedením mrtvého masa. - Letter 83 1901
Zvířata jsou nacpána do uzavřených vozů a dopravována tisíce kilometrů téměř bez vzduchu, bez světla, potravy a vody, dýchají zkažený vzduch z hromadící se nečistoty, a když přijdou na místo svého určení, jsou hlasem zmořená a napůl udušená. Řezník pak dílo dokoná a připraví maso pro trh. Často jsou zabíjena zvířata, která byla hnána na porážku velký kus cesty, takže jejich krev se nutně zahřála. Předtím byla zvířata překrmována, mají hodně masa a nyní jsou zabíjena ve stavu úplného vyčerpání, takže ten, kdo jí jejich maso, jí jed. Velmi mnoho zvířat se prodá na trh do měst. Ti, kdo je prodávají, vědí, že byla nemocná, a ti, kdo je pro trh kupují, to většinou vědí také. Toto se děje ve velkém měřítku hlavně ve velkých městech.
Zdá se, že některá zvířata přiváděna na porážku si uvědomují co se bude dít a zmocňuje se jich zuřivost, ba šílenství. V takovém stavu jsou zabíjena a jejich maso dodáno na trh. Takové maso je jed pro ty, kdo je sní a způsobuje pak křeče, mrtvici nebo náhlou smrt. Příčinou všech těchto strastí však nikdo nevidí v mase. S některými zvířaty, určenými na porážku, se zachází nelidsky. Jsou doslova mučena a zabíjena teprve po mnoha hodinách velikého trápení. Prasata jsou dodávána na trh, i když mají mor a jejich otrávené maso šíří nakažlivé nemoci s velkou úmrtností. Z knihy Vybraná poseltví E.G.Whiteová
A co se píše dnes?
Asi to nebude pro většinu čtenářů překvapení, ale dietní příjem červeného masa (tedy v našich zemích hovězího a vepřového masa) je opravdu spojen s podstatně vyšším rizikem rakoviny tlustého střeva. Do roku 2003 bylo publikováno celkem 26 studií, z nichž 21 prokázalo tento fakt. Existují i práce poukazující na možný vztah mezi příjmem červeného masa a rakovinou: prsu, slinivky břišní, hrtanu, dýchacích cest a plic, ledvin, prostaty. Co je příčinou? Je to zejména vysoký obsah nasycených tuků a cholesterolu, vysoký obsah kancerogenů (např. heterocyklických aminů) vznikajících při úpravách masa a i vysoký obsah barviva hemu. Prof. MUDr. Libor Vítek, PhD, MBA
Velmi často se ve zpravodajství objeví zpráva podobného typu o tom, co všechno se v mase zvířat může najít. Nebo o novodobých nemocech zvířat šířících se po světě a hrozících epidemií, jako je nemoc šílených krav, nebo prasečí chřipka, nebo ptačí chřipka.
V USA dostávají zvířata na farmách 30x častěji antibiotika než lidé - ne však kvůli léčení nemoci, ale kvůli rychlejšímu růstu při snížené spotřebě krmiva. Ačkoliv je to dokonale legální, tato praxe ve skutečnosti způsobuje rezistenci bakterií na antibiotika. Některé z těchto bakterií mohou člověku způsobit nemoc, kterou pak lékaři léčí jen s obtížemi. Tato praxe se sčítá s všeobecnou celosvětovou krizí rezistencí na léky. Každý rok 60 000 Američanů zemře, protože jejich medikamenty jsou neúčinné v boji s bakteriálními kmeny. www.vegspol.cz
Co říci závěrem. Snad jen opět si položit otázku. Jsme ještě dnes schopní dodržet podmínky pro to, abychom jedli maso zdravé, dobře odkrvené, a zdrželi se pojídání krve v masných výrobcích? Jsme si jistí, že benevolentnost v této otázce neovlivní náš duchovní život natolik, že až se Kristus vrátí, řekne „neznám tě?" Prvním přestoupením bylo to, že Eva neovládla svou chuť, dopustíme se i dnes stejné slabosti, která nás může stát život?
Text: ZiskejZdravi.cz